22:46

Repostería típica de la Semana Santa.

Co Hiszpanie jedzą w Wielkanoc.


   Najbardziej charakterystyczne podczas Semana Santa są słodycze. Jako pierwsze zaprezentuje Wam torrijas, które wraz z moim ukochanym zrobiliśmy i nie chwaląc się wyszły przepyszne miamm... 

Estas son las Torrijas


Wykonanie ich nie jest szczególnie trudne i można spróbować zrobić jej samemu. W zależności od preferencji, mogą zawierać wanilię, cynamon, skórkę cytryny, skórkę pomarańczy i miód bądź tylko cynamon, skórkę cytryny i cukier. Ja jadłam obie wersje. Poniżej podam nasz przepis.


Receta (przepis)

1 chleb ( jest to chleb specjalny do robienia torrijas. Można spróbować z innym chlebem, ale chleb nie może się rozpadać.),
1 litr mleka,
2 laski cynamonu,
1 laska wanilii
4 bądź więcej jajek,
cytryna,
pomarańcza,
cukier,
miód,
oliwa 

   Gotujesz  mleko  z cynamonem, wanilią, skórkami z owoców i miodem lub cukrem (dodajesz tyle, żeby było słodkie).

Ingredientes

 Jak już masz gotowe mleko to moczysz w nim chleb. Najlepiej wylać mleko na jakąś tackę i rozłożyć na niej chleb, żeby równomiernie się pomoczył. Następnie w misce roztrzepujesz jajka i nasiąknięty mlekiem chleb obtaczasz w jajku i smażysz na patelni. Po usmażeniu obtaczasz w cukrze z cynamonem. I już tylko wystarczy poczekać, aż będzie zimne i jeść.

   Kolejnymi przysmakami świątecznymi są flores i rollos fritos. Te łakocie kupiliśmy w cukierni.


Flores y rollos fritos

   Każdy region w Hiszpanii ma swoje przysmaki świąteczne. Na przykład w niektórych regionach La Mona, jest jednym z nich. Natomiast w Castilla La Mancha, ten smakołyk jest spożywany w czwartek tzw. Jueves Lardero, lub też inaczej nazywany El dia de la Mona. 

Mona salada y Mona dulce


   Przedstawione przeze mnie dulces , to tylko niektóre ze świątecznych łakoci. Próbowałam jak na razie tylko te, które opisałam, ale jest ich więcej. I mam nadzieję że w następnym roku spróbuję kolejnych nowych. Pozdrawiam i zapraszam do czytania kolejnych postów.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Hiszpańska Salsa , Blogger